Rundle Clinic

 

Date: 2017

Status: Pre-Design

Location: Banff, Canada

Program: Orthopaedic Clinic, Physiotherapy Clinic, Administration Offices

Size: 2600m2

Team: Jessie Andjelic, Philip Vandermey

 

Located on the banks of the Bow River, the project adds an Orthopedic and Physiotherapy wing to the existing Banff Mineral Springs Hospital. The stunning site is defined by its location in the midst of the Rocky Mountains, with particularly immediate views of Mount Rundle, Sulphur Mountain, Mount Norquay and Cascade Mountain. The project connects two existing wings of the hospital to define an exterior courtyard, and zigzags across the site to face each of the nearby mountain peaks. Wood cladding responds to the context, including Banff’s planning rules, and also extends to the interior finishes. Large panels of glass allow uninterrupted views of the surroundings, and fills the consultation and recovery areas with natural light. Exterior shading devices are coordinated into the facade and are hidden when not in use, while interior curtains provide glare and privacy control. A large vaulted lobby space provides access to the second floor, which is primarily offices, workspaces and meeting rooms for the clinics below.

 

 

 

 

 

 

Lower and Upper Floor Plans